Pages

zondag, februari 14

Peking 北京 // o.a. Tiananmen, Verboden Stad, Vogelnest ...

19 december 's avonds kwamen we aan in Peking 北京. We namen de taxi van het treinstation naar de hostel, aten en dronken er nog iets en gingen slapen. Over mijn eerste dag in Peking schreef ik hier al een persoonlijk verslagje. In deze reeks blogs over mijn rondreis ga ik het iets praktischer en iets minder dagboek-achtig proberen aan te pakken. Klik dus snel op meer lezen als je geïnteresseerd bent!
Zhongshanpark
Verblijf
Doorheen de hele China-reis verbleven we in hostels. In Peking was dat 365 Inn, een leuke hostel met een supergoede ligging! We verbleven er ook op het einde van de rondreis. We boekten onze hostels telkens via hostelworld , een handige site maar hou er wel rekening mee dat je een klein voorschot moet betalen (bij booking.com hoeft dat niet bijvoorbeeld). Het personeel kon redelijk goed Engels en was vriendelijk. Wie dat wil, kan er ook ontbijten. Het ontbijt was lekker en het was mooi meegenomen dat er ook een drankje bijzat, je moest dus geen extra koffie of thee kopen. Het allergrootste voordeel aan deze hostel was de ligging: midden in de hutongs 胡同, een traditionele woonwijk in China met nauwe straatjes en kleine huisjes. Heel gezellig! Daarnaast lag de hostel op een boogscheut van het Tiananmen-plein 天安门 en bijgevolg de Verboden Stad 故宫. Ook de metro-halte Qianmen 前门 was heel makkelijk te bereiken.

Qianmen 前门
Qianmen, de buurt van de hostel, is een leuke en levendige buurt met veel winkels en souvenirs.
De plaats om op zoek te gaan naar leuke spulletjes én vergeet natuurlijk niet om af te dingen! Als je kan, leer dan wat cijfers in het Chinees want ik heb het gevoel dat ze hun prijs onmiddelijk veel verlagen wanneer ze weten dat je Chinees kan. Ook Nanluoguxiang is een leuke buurt voor souvenirs, maar wel een stuk duurder.

Tiananmen 天安门 - Plein van de Hemelse Vrede
Het Tiananmen-plein wordt het grootste plein van de wereld genoemd, er kunnen minstens een miljoen mensen samenkomen. Het werd aangelegd in opdracht van Mao Zedong 毛泽东.
Op het plein staan enkele belangrijke gebouwen zoals de Poort van de Hemelse Vrede. De Poort van de Hemelse Vrede is vandaag het staatssymbool voor de Volksrepubliek China, het is de plaats waar Mao Zedong op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uitriep. Op de voorkant van de poort hangt dan ook een groot portret van de leider. De poort geeft toegang tot de Verboden Stad.
Op het midden van het plein staat het mausoleum van Mao Zedong, waar hij al sinds 1976 opgebaard ligt. Je kan het mausoleum bezoeken en dat hebben wij dan ook gedaan. Je moet eerst al je gerief in kluisjes leggen en daarna kan je richting het mausoleum. Je moet eerst nog door een (grondige) security-check en pas dan kan je het mausoleum betreden. Het was een heel vreemde ervaring: je komt binnen in een zaal vol bloemen, daarna moet je doorlopen en kom je in een kamer terecht waar Mao opgebaard ligt. We wilden hem eens op ons gemak bekijken, maar toen we stil stonden, kregen we vrijwel meteen de opmerking dat we moesten doorlopen. En toen waren we alweer buiten! Mijn bevindingen? Hij zag er heel oranje uit en ik betwijfel of het het échte lichaam is dat daar ligt ...

Zhongshan-park 中山公园

Naast de Poort van de Hemelse Vrede ligt het Zhongshan-park. Het park is betalend, maar je betaalt slechts een kuai of twee. Het park vind ik echt de moeite want er vindt zich een bijzonder Chinees fenomeen plaats: een handeltje in ongehuwde zonen en dochters. Ouders staan er met een blad vol eigenschappen van hun zoon of dochter in de hoop de perfecte partner voor hun kind te vinden. Hetzelfde zag ik ook nog eens in Shanghai.

De Verboden Stad 故宫
Neem hiervoor je tijd! De een gaat er al rapper door dan de ander, maar het is leuk als je dit bezoek op je gemak kan doen. Er is zoveel te zien en om goed te weten waarvoor alles diende, is het handig om een reisgids mee te nemen. Zo kan je de Gugong op je eigen tempo ontdekken.

Jingshanpark 景山公园

De Verboden Stad kan je perfect combineren met een bezoek aan het Jingshanpark. Nadat je de Verboden Stad bent doorgelopen, hoef je alleen nog maar de straat over te steken en dan ben je er al.
In het park vind je een paviljoen dat uitzicht heeft op de Verboden Stad, volgens mij heel mooi als er niet te veel smog is. Het is ook het park waar de laatste Ming-keizer Chongzhen zelfmoord pleegde door zich op te hangen aan een boom. De boom staat er nog, maar het is uiteindelijk gewoon een boom dus op zich niets speciaals.

Het Vogelnest 国家体育场
De tip is om bij het donker worden naar het olympisch dorp te gaan. Dan zie je de gebouwen eerst nog in het licht en daarna kan je de mooie verlichting aanschouwen. Leuk om eens te zien, maar verder is er niet echt iets te doen.

Voor de volgende Peking-delen staat uiteraard de Muur nog op de planning, maar ook de Ming-graven, de Wijk van de Geleerdheid ...

Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten