Pages

donderdag, februari 26

Een dagboek bijhouden, hoe hou je het vol?

Al vanaf het moment dat ik kon schrijven, probeerde ik dagboeken bij te houden. Het langste dat mij ooit gelukt is, is mijn reisdagboek waarin ik een aantal jaar lang elke reis bijhield. Een echt dagboek, waar je elke dag tot 1 keer per week iets inschrijft, heb ik misschien hoogstens een maand volgehouden.
Ik vind dagboeken persoonlijk heel leuk om terug te lezen, maar waarom zijn ze toch zo moeilijk bij te houden? Misschien omdat we het als een verplichting gaan zien? Of we weten niet altijd iets interessants neer te pennen. Een blog zoals die van mij (een beetje persoonlijk) is handig als je niet echt een schrijftype bent, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat iedereen alles kan lezen.
Een aantal jaar geleden ontdekte ik 'Q&A a day, 5-year journal', misschien heb je er al van gehoord?
Sinds 1 januari heb ik mij er ook aan gewaagd! Zo'n dagboek bijhouden is veel makkelijker dan een leeg schriftje en beginnen van nul. Het principe is redelijk simpel: elke dag beantwoord je een vraag en aan het begin van het nieuwe jaar, ga je terug naar de allereerste vraag en begin je opnieuw. En dat voor 5 jaar lang. Tot nu toe lukt het mij redelijk goed, maar ik geef toe dat ik soms 3 vragen in 1 keer beantwoord. Ik ben benieuwd of ik het ga kunnen volhouden!
Een variatie op Q&A a day is A line a day, maar eigenlijk kan je dat zelf ook heel gemakkelijk maken! Koop gewoon een leuk schriftje in de Hema bijvoorbeeld en schrijf er elke dag 1 zinnetje in. Als je zelf een schriftje koopt, kan je er ook leuke foto's van tijdschriften inplakken en er dan iets bijschrijven ... Er zijn superveel mogelijkheden, wees creatief :)

Nog enkele handige links:
Q&A a day, 5-year journal (Engels)
Een vraag per dag (Nederlands, maar dezelfde vragen als het Engelstalig boek)
Elke dag een vraag voor kids
One Line a day (Engels)

Hou/hield jij een dagboek bij? Zoja, hoe hou je het vol?

Marie

PS: zo'n boekjes zijn ook heel leuk om cadeau te geven (of te krijgen hihi)

3 opmerkingen:

  1. Lijkt me leuk, ik doe het anders. Ik heb wel een boekje, maar schrijf enkel als ik het nodig vind. Hoogtepunten en dieptepunten. De alledaagse blababababa laat ik weg. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi leuk heb ook zo een Q&A boekje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, superidee! Dit ga ik eens grondig uitpluizen!

    BeantwoordenVerwijderen