Pages

donderdag, oktober 15

China-semester // Chinese vriendjes maken in de Chinese Ardennen

Vorige week kregen we Chinese 'buddies', vriendjes die ons een beetje wegwijs moeten maken en waarmee we eens kunnen afspreken om ons Chinees te oefenen. Ik ontmoette 2 lieve meisjes van wie ik de namen constant vergeet want Chinese namen zijn geen piece of cake.


Zo'n 2 uur lang hebben we gepraat en leerden we elkaar beter kennen. Soms in het Chinees en soms in het Engels, maar allebei even gebrekkig. We kunnen echt al veel Chinees, maar wanneer ik het moet toepassen in de praktijk ... Vooral zo'n spontane conversaties zijn moeilijk, want dan kan je je niet echt voorbereiden of herinner je je niet meteen de juiste woordenschat. Mijn Chinees kan er hier dus alleen maar op verbeteren!
Zaterdag werd er door de Chinese klas een uitstap georganiseerd naar Benxi, een natuurdomein (of het nu echt een domein was weet ik niet, maar oke). We vertrokken om 6u 's ochtends, opnieuw supervroeg! En geloof het of niet, maar voor véél Chinezen is de dag hier dan echt al begonnen. Er waren Chinezen aan het joggen, badmintonnen ... Er was zelfs al spits, terwijl de spits in België toch een 1u30 later pas op gang begint te komen. Volgens onze buddies was Benxi niet zo ver, maar natuurlijk waren wij vergeten dat de Chinese norm van ver niet hetzelfde is als de Belgische. We zaten zo'n 3 uur op de bus, maar gelukkig konden we zo nog veel slapen.
Eenmaal aangekomen werden we 'geconfronteerd' met de eerste 'cultuurshock'. (Ik gebruik de aanhalingstekens want op den duur ben je echt niet meer geshockeerd van wat je hier in China tegenkomt.) De wc's waren zonder deuren en met halve muurtjes ertussen. Ahja en gewoon putten, dus geen pot ofzo. Het deed mij een beetje denken aan de HUDO van op scoutskamp vroeger.
Dan maakten we een wandeling en konden we genieten van redelijk gezonde lucht, mooie bomen met rode blaadjes, een riviertje en ... kilo's afval. Ja, de Chinezen komen achter op veel vlakken, maar afvalbeleid is dus zo'n heel groot vlak. Overal in het bos lagen hopen afval. Zo spijtig! Er is hier nog veel werk aan de winkel, maar in Europa is dat ook gelukt dus ik geef ze nog een paar jaar en dan komt dat hier ook wel goed (hoop ik). Ondertussen mogen jullie braaf verder recycleren in België en betalen voor het containerpark.
Na de wandeling namen we opnieuw naar de bus naar een andere toeristische plaats met meer rode bomen, rotsen ... (en afval). Het leek er eigenlijk echt superhard op de Ardennen! (Allez, zonder het afval dan he.) Ik at er een geroosterde maïskolf en kip op een stokje, lekker! Daarna maakten we daar ook nog een wandeling. Het was trouwens superkoud die dag en daarom gingen we na de wandeling weer op de bus gaan zitten. Ondertussen is het alweer zo'n 20 graden, het weer is hier nogal wisselvallig. Opnieuw kroop ik moe maar voldaan in mijn bedje.

Gisteren (woensdag) organiseerden de Chinezen weer een leuke activiteit voor ons: jiaozi/dumplings maken (zie google, sorry het is hier al redelijk laat en ik ben moe). Het was leuk! En heel Chinees want ze hadden natuurlijk een hele powerpoint gemaakt over de jiaozi. Mijn buddies waren ook echt superenthousiast met de selfiestick, foto's volgen nog wel eens.
En vanavond hebben we pannenkoeken gebakken! Amai, het heeft gesmaakt. Mmmmmmmm.

Amai, ik ben hier al bijna een maand.
Slaapwel en tot de volgende!

玛丽

2 opmerkingen:

  1. Wauw, dat ziet er daar prachtig uit, Marie! De Ardennen, maar dan beter ;) Geniet er nog van! x

    BeantwoordenVerwijderen