Pages

donderdag, september 10

China-semester // Wie, wat, waar & hoe

Volgende week is het zover. Volgende week vertrek ik naar China voor 4 maand, van 18 september tot 27 januari om precies te zijn. Volgende week neem ik afscheid van mijn familie, vrienden en mijn allerliefste vriendje die ik ongetwijfeld het meest van al ga missen (de gedachte alleen al). Maar volgende week begin ik ook aan een groot avontuur. Een onvergetelijk avontuur dat ik samen met mijn fantastische klas mag beleven en delen. 4 maanden die ik sowieso voor de rest van mijn leven zal onthouden. 4 maanden waarin ik hopelijk nog meer China-kenner mag worden.
Via mijn blog zal ik proberen om jullie op de hoogte te houden van mijn China-semester. Vandaag begin ik met een beetje uitleg over wat mijn China-semester nu precies inhoudt, waar ik naar toe ga ...


Shenyang 沈阳


De eerste 3 maanden van mijn verblijf in China woon ik in Shenyang, de grootste stad van Noordoost-China. Shenyang ligt in de provincie Liaoning. In tegenstelling tot wat veel van mijn vrienden dachten is Shenyang dus wel degelijk een grote stad met maar liefst 7 miljoen inwoners. Shenyang is ook een historische stad. Het Keizerlijk Paleis en de graven van Mantsjoe-heersers uit de Qing-dynastie zijn daarbij niet te missen bezienswaardigheden. In de buurt (in termen van China dan) zijn er ook enkele prachtige natuurgebieden.
In Shenyang zal ik studeren aan de Liaoning Universiteit. Ik zit gewoon in de klas met mijn mede-sinologen en dus niet met andere buitenlandse studenten.

Studeren 学习

De lessen beginnen net zoals in België op maandag 21 september en ze duren tem 19 december (wat mij de mogelijkheid geeft om een maand rond te reizen, maar daarover later meer).
Elke dag krijgen we 4 lesuren. De vakken die ik zal volgen zijn: Modern Chinees 现代汉语, Klassiek Chinees 古代汉语, Chinese literatuur 中国文学 en Economisch Chinees 经贸汉语. Ook moet ik mij in China al beginnen bezighouden met mijn bachelorproef.
Er zijn ook enkele vrijblijvende cursussen die ik zal kunnen volgen zoals kalligrafie, taijiquan, Chinese film ... Maar daar weet ik nog het fijne niet van.

Accomodatie
Normaalgezien zou ik in een eenpersoonskamer verblijven in een studentenhome op de campus zelf. Jammergenoeg kregen we te horen dat er geen kamers genoeg zijn en dat we eerst een aantal nachten op een tweepersoonskamer zullen moeten verblijven en daarna pas kunnen verhuizen naar een eenpersoonskamer, maar niet op de campus zelf ... Ik hoop dat alles vlot verloopt wanneer ik daar aankom.

Klimaat 气候
Het klimaat in Shenyang is typisch noordelijk met een korte herfst en een korte lente. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 8,3°C, de laagste -28,5°C en de hoogste 36,1°C. Wanneer ik daar aankom zou het zo'n 30°C zijn, maar vooral in december kan het dus heeel koud worden. Ik heb al een aantal fleecekes en een dikke winterjas gekocht! Brrr

En verder ...
Op dit moment ben ik bezig met allerlei voorbereidingen. Kleine dingen zoals medicijnen halen, genoeg lenzen kopen, inpaklijstjes maken ... Het zit er nu echt aan te komen, volgende week is het zover! Er is niet direct nog iets wat mij te binnen schiet dat ik moet vertellen, maar als er vragen zijn: shoot!

再见!
玛丽 (dit is mijn Chinese naam, spreek uit als: Mali)

6 opmerkingen:

 1. Wauw, wat tof dat je daar heen gaat! Succes met de voorbereidingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marie heel veel succes daar , we zijn heel benieuwd naar wat je daar allemaal te wachten staat ,maak er een onvergetelijke tijd van !
  Groetjes tante Trui

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat spannend! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Woep, alvast heel veel succes met je Chinese avontuur! Ik ben benieuwd om je verhalen te horen. Veel vrienden van mij zijn ook op Erasmus, maar China is toch wel een land dat net iets verder ligt dan bv. Spanje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super veel plezier in China! Je mag veel updates zetten op u blog! Zo kan ik al je aventuren volgen ;)

  BeantwoordenVerwijderen